02 Φεβρουαρίου 2011

Φύλλα Ποσειδωνίας με σουσάμι και ρύζι

Η συνταγή της κουζίνας του Balthazar για τη Μεγάλη Εβδομάδα!
 

Με βλέμμα συγκίνησης προς τον γιαπωνέζικο λαό, θύμα της φύσης αλλά και της υπέρμετρης ανάπτυξης, συνεχίζουμε να  διδασκόμαστε από την υπομονή που επιδεικνύει και αναμένουμε την αυτοκριτική του.

Τα γνωστά καφέ φύκη των ελληνικών θαλασσών που βρίσκουμε στις παραλίες είναι τα ίδια πράσινα μακρόστενα φύλλα που συναντάμε σε μικρό βάθος της θάλασσας, και στην πραγματικότητα δεν είναι φύκη, αλλά εξελικτικά ανώτερα θαλάσσια φυτά τα οποία ονομάζονται φυτά του Ποσειδώνα ή Ποσειδωνία (επιστημονικά Posidonia oceanica). Πριν 60 περίπου εκατομμύρια χρόνια το φυτό αυτό ζούσε στην ξηρά, κοντά στις ακτές, και σιγά-σιγά κατάφερε να προσαρμοστεί στη θάλασσα. Σήμερα, η Ποσειδωνία ζει εντελώς βυθισμένη στο θαλασσινό νερό και όπως και όλα τα ανώτερα φυτά της ξηράς, η Ποσειδωνία έχει ρίζες, βλαστούς, φύλλα, καθώς και άνθη και καρπούς. Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε, χρησιμοποιείστε φύκια Hiziki, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να τα τηγανίσετε.



2 φλιτζάνια πράσινα φύλλα Ποσειδωνίας
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι λευκό
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι μαύρο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι θαλασσινό χοντρό
3 κουταλιές της σούπας τσάιβς (chives: Allium schoenoprasum)
5 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
3 κουταλιές της σούπας soy sauce
χυμός από 1 λεμόνι
2 φλιτζάνια ρύζι τύπου Καρολίνα ή νυχάκι (μακρύκοκκο λευκό)
αλεύρι για το αλεύρωμα
μουστάρδα Wasabi (Wasabia japonica)

Πλένουμε καλά τα φύλλα Ποσειδωνίας. Τα κόβουμε μικρά κομματάκια
3 εκατοστά περίπου. Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε σε σουρωτήρι ρίχνοντας μπόλικο αλεύρι και ανακατεύοντας καλά με τα δάχτυλα ώστε να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για 5 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σε μικρό τηγάνι σοτάρουμε το σουσάμι με το αλάτι και αφού πάρει χρώμα, τα βγάζουμε αμέσως και τα  τρίβουμε σε γουδί. Τα βάζουμε στην άκρη.

Σε μπολ ανακατεύουμε τα φύλλα Ποσειδωνίας, τη σάλτσα σόγιας, τα τσάιβς ψιλοκομμένα, το χυμό λεμονιού και το σησαμέλαιο.

Ξεπλένουμε και βράζουμε το ρύζι. Το σουρώνουμε και ζεστό καθώς είναι το σερβίρουμε στο πιάτο με στρογγυλή ατομική φόρμα. Ξεφορμάρουμε και από πάνω βάζουμε μια κουταλιά από τα τηγανισμένα φύλλα Ποσειδωνίας με λίγη από τη σάλτσα τους. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο σουσάμι.

Συνοδεύουμε με φρέσκια μουστάρδα wasabi. Την βάζουμε μέσα σε μικρό φλιτζανάκι/δαχτυλήθρα το οποίο αναποδογυρίζουμε σε πιατάκι ώστε να διατηρεί την αψάδα της σε όλη τη διάρκεια του γεύματος. Την δοκιμάζουμε πηχτή ως είναι ή την αραιώνουμε με σάλτσα σόγιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου