04 Φεβρουαρίου 2011

Γκλίτσα, ένας νέος τρόπος στήριξης!





Επάνω: Ο Αντώνης, ένας καλός φίλος, με τον νέο, ανεπανάληπτο, συγκλονιστικό, τρόπο στήριξης του κεφαλιού κατά τη διάρκεια ψησίματος του οβελία, που ονομάζεται BALTHAZAR. Το BALTHAZAR σας βοηθά όχι μόνο να μαγειρέψετε και να χαλαρώσετε με τις ιστορίες του, αλλά και να μην πέσετε κατά την διάρκεια του ψησίματος. Ο τσίγκος αριστερά είναι το έσχατο μέσο ασφαλείας για την αποφυγή του μοιραίου.
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαρδακούλης (εκ' Τζουρμακλί ορμώμενος)


 Κάτω: Ο Δημήτρης με τον κλασικό, γνωστό σε όλους τρόπο στήριξης σε γκλίτσα, με υπερήφανο στήσιμο κορμιού για μελέτη του BALTHAZAR
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαρδακούλης (εκ' Τζουρμακλί ορμώμενος)


Γκλίτσα ή Κλούτσα
Ξυλόγλυπτο αντικείμενο που χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ποιμενικές εργασίες. Αποτελούσε όργανο εξουσίας για τον τσοπάνη, αφού με αυτό καθοδηγούσε το κοπάδι του και τα σκυλιά. Η ιστορία της γκλίτσας ξεκινά από την αρχαία εποχή με τον Πάνα να απεικονίζεται κρατώντας στο ένα χέρι μια γκλίτσα και στο άλλο το σουραύλι, ενώ ο Ιησούς ως καλός ποιμήν, κρατάει μια γκλίτσα στο χέρι. Ο τρόπος που είναι φτιαγμένη και στολισμένη μία γκλίτσα δείχνει και την κοινωνική θέση του κατόχου του. Για παράδειγμα, οι γκλίτσες των απλών ανθρώπων, όπως ήταν οι τσοπάνηδες, ήταν απλές με λίγο κέντημα, οι γκλίτσες των ζωεμπόρων ήταν περισσότερο διακοσμημένες και των τσελιγκάδων ήταν οι λεγόμενες "βαριές" γκλίτσες με πολλές παραστάσεις και κεντήματα.
ΠΗΓΗ: http://www.fts.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου